Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Wel of geen Zwarte Piet in Venlose winkels?

‘Ik vind dat hele verhaal over vermeend racisme zo’n ongelooflijke onzindiscussie’

Wie de afgelopen dagen door de Venlose binnenstad wandelde en daarbij goed naar de etalages keek, zal zijn opgevallen dat deze nog niet massaal zijn ingericht voor het aanstaande Sinterklaasfeest. Heeft dit te maken met de slepende discussie rondom de rol van Zwarte Piet of verliest dit traditioneel Nederlandse feest steeds meer terrein? In die zin: is het commercieel nog wel aantrekkelijk? Of is er simpelweg een groot verschil tussen winkelketens die landelijk worden aangestuurd en de lokale ondernemer die zijn eigen keuzes maakt. Het antwoord lijkt voor Venlo in ieder geval duidelijk. Behalve reguliere Zwarte Pieten bij de intocht kiezen zelfstandige winkeliers ook overduidelijk voor de traditionele uitingen van dit Oer-Hollandse feest.

De Goedheiligman is inderdaad pas net in het land, maar toch lijkt er in de Venlose binnenstad al duidelijk een winnaar aan te wijzen als het gaat om sfeer en beleving rondom 5 december: de Klaasstraat. Irma Boermans van Juwelier Boermans begint te lachen. "Ja natuurlijk. Eigenlijk zijn wij de Sinterklaasstraat. Bovendien zijn hier bijna alleen maar particuliere winkels gevestigd die hun eigen beleid bepalen. Die mensen zijn meer betrokken en zijn misschien ook wel meer met beleving bezig. Sfeer is toch een essentieel onderdeel van prettig winkelen."

Neutraal
Boermans wachtte zelf wel bewust met het plaatsen van Sinterklaasdecoraties in de etalage tot na de Sintermerteoptocht van vorig weekend. Dat werkt volgens haar anders verwarrend voor de kinderen. Een aantal dagen later waren de stijlvolle mijters dan toch te bewonderen. Maar geen Zwarte-Pieten-decoraties. Een bewuste keuze? "We hebben niet voldoende materiaal en de etalage moet ook niet te vol worden." Maar Boermans moet toegeven dat ze ook geen zin heeft in discussies. "Ik ben niet bang voor reacties, maar we hebben het gewoon neutraal gehouden. Wij vinden het van groot belang dat die echte Sinterklaassfeer wel in de stad voelbaar is. Daarom leggen wij in de zaak zelf op diverse schaaltjes ook altijd pepernoten neer. Mensen willen beleving en een aantal elementen horen gewoon bij die traditie. En het is nog steeds een geweldig feest. Die traditie mag niet verdwijnen. En Zwarte Piet hoort nu ook eenmaal bij het hele verhaal."

Uitgesproken mening
Winkels die met hun product zeer nadrukkelijk afhankelijk en verbonden zijn met het Sinterklaasfeest zijn vanzelfsprekend de zaken waar snoepgoed in diverse vormen verkrijgbaar is. De eigenaren en medewerkers van die winkels zijn zeer uitgesproken in hun mening. Zo zijn in de fraai versierde etalage van Broekmans Patisserie op de Grote Kerkstraat nadrukkelijk diverse Zwarte Pieten zichtbaar. Medewerker Marianne Joosten draait er niet om heen: "Wij trekken ons van die hele discussie niets aan. Zwarte Piet hoort bij die traditie en dat heeft niets met racisme te maken. Afgelopen week was hier een vaste klant, een dame op leeftijd. Ze was bij de Hema geweest om inpakpapier te kopen. En wat stond daar op? Witte Pieten. Dat is toch van de zotte. Wij houden van traditioneel versieren, zoals het hoort. En dat blijven we ook doen."

Onzindiscussie
Eenzelfde geluid is te horen bij Banketbakkerij Lamers. Ook hier is de stijlvol ingerichte etalage voorzien van diverse traditionele Zwarte Pieten. Enza Lamers onderbouwt de keuze. "Het is onze handel. Wij hebben echt geen moment getwijfeld om het te veranderen. Hoe meer ik over die discussie hoor, hoe meer het gevoel ontstaat om aan deze mooie traditie vast te houden." Afgelopen jaar kreeg de Venlose banketbakker de vraag of ze ook witte chocolade pietjes konden maken. Lamers gaf gehoor aan het verzoek, maar uiteindelijk was de verkoop nihil. Een duidelijk signaal. "Ik vind dat verhaal over vermeend racisme zo’n ongelooflijke onzindiscussie, "aldus Enza Lamers. "Ons hele gezin staat achter de traditie van het feest. De kinderen spelen ook heel graag mee als Zwarte Piet. Onze 16-jarige zoon zelfs bij de traditionele intocht in Venlo. Voor hem zijn de Prins van Jocus en Sinterklaas belangrijke personen die juist zorgen voor sfeer en verbinding in de samenleving. Daar wil hij graag een positieve bijdrage aan leveren."

Prachtige tekening
Ook bij Snoepwinkel Truuske op de Parade staan de eigenaren duidelijk achter de tradities van het feest. Zo maakte Angelique Dirkse-Braun een prachtige tekening op het krijtbord dat achter in de zaak tegen de wand bevestigd is. Daarin is een traditionele Zwarte Piet zichtbaar. Een bewuste keuze volgens haar. "De reacties die we daar op krijgen zijn louter positief, er is geen wanklank te horen." Behalve de fraaie tekening is Zwarte Piet bij deze snoepwinkel ook in diverse smakelijk traktaties zichtbaar. "Nee, ook wij doen niet mee met die boycot of aanpassing. De echte aloude Sinterklaassfeer hoort bij deze winkel en de producten. Daarom houden wij vast aan die traditie en die tekening is daarvan een essentieel onderdeel."

Kleurstoffen
Iets minder uitgesproken in de discussie is Rogier Knipscheer van boekhandel Koops in de Klaasstraat. In zijn etalage zien we louter een aantal mijters. Een bewuste keuze? "Nee hoor, aldus een verbaasde Knipscheer. "Wij hebben een vaste etaleur en die is volledig vrij in haar keuzes. Ieder jaar is het anders en deze keer heeft ze voor deze stijl gekozen. Ik vind het prima." Wie op zoek gaat naar Zwarte Piet komt echter niet helemaal bedrogen uit. Klanten die hun boeken als geschenk laten inpakken, krijgen daar een traditioneel miniatuur Pietje op verwerkt. Maar verder wil Knipscheer ook niet gaan. "Dit is geen winkel voor dergelijke discussies. Er komen hier ook veel kinderen over de vloer en dan kunnen we dat niet gebruiken. Maar voor mijn gevoel maken zij zelf altijd weer het beste van dit feest; zelfs als er aanpassingen zijn. Kinderen zijn flexibel. Een aantal jaren geleden kregen de Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal pepernoten waarin een kleurstof verwerkt zat. Het gevolg was dat er Pieten met alle kleuren van de regenboog te zien waren. Mijn kinderen begrepen dat. Nu denk ik wel eens: hadden ze het toen maar zo gelaten. Dan was die hele discussie nu klaar geweest."

Veilige afbeeldingen
Een rondgang langs de diverse winkelketens in de stad waar Sinterklaasgerelateerde producten verkrijgbaar zijn, laat vooral zien dat deze wel beïnvloed zijn door de zienswijze die Tv-zenders, politici, actievoerders plus een aantal Bn’ers proberen door te drukken. Zo lijkt Zwarte Piet bij Action op het Nolensplein volledig in de ban gedaan en worden er zelfs Sintzoenen verkocht. Het product dat vroeger nog als Negerseizoen in de winkels verkrijgbaar was. Xenos op de Vleesstraat verkoopt een Pietenoutfit, maar de op de verpakking is duidelijk de Roetveeg Piet zichtbaar. In diverse andere winkels zien we op de verpakkingen van snoep nog louter politiek correcte afbeeldingen zoals Hollandse huisjes met klassieke gevel, kale bomen, een maan en hier en daar een mijter. Veel gekker wordt het niet. Alleen bij Kruidvat en Jamin is de afbeelding van de traditionele Zwarte Piet nog waarneembaar.

En zo lijkt het er op dat er ook na dit jaar nog geen einde zal komen aan deze discussie. Waar een aantal partijen proberen een vernieuwing door te drukken, daar houden winkels van particulieren en intochtorganisaties in een groot deel van het land vast aan de traditionele Sinterklaassfeer.

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag

  1. Ger Hinssen Reply

    Men hoeft zich niet te schamen als men gewoon Nederlandse tradities in eren houdt , in tegenstelling wat men tegenwoordig over Zwarte Piet verteld, is de waarheid heel anders.

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.