Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Van boerenbruiloft tot Baer de Woers: geboorte van een joekskapel

Venloos Verleden biedt voortaan gastschrijvers ook een podium om hun artikelen, ervaringen en herinneringen die gerelateerd zijn aan het verleden van Venlo op deze site te publiceren. De eerste gastschrijver is journalist Jac Buchholz. Hij maakte als kleinen blaag de boerenbruiloft van 1972 en tevens de oprichting van joekskapel ’t Hetje in maart 1973. Waarschijnlijk is dit ook de oudste nog bestaande joekskapel van Venlo. Lees zijn verhaal hier.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens de Venlose Vastelaovend van 1972 werd het boerenbruiloftsgezelschap (op dinsdag is traditioneel boerenbruiloft) gevormd door leden van winkeliersvereniging Ut Gulde Schinkegilde. Ondernemers actief in een deel van de Venlose binnenstad rond de Jodenstraat en Kwartelenmarkt. Ook de kinderen van die ondernemers, althans de meesten, kregen een rol.

Mijn broer(tje) was met zijn 3 jaar nog wat te jong, al figureert hij wel nog ergens op een foto. Ik, bijna 6, was wel van de partij. Veel herinner me ik er niet meer van, wat flarden van de optocht. Geer van de Veer was bruidegom, onze buurvrouw Leentje Smits van de drukkerij, bruid. Wij kinderen kregen een eigen pakje, althans de jongens: een knickerbocker, geruite bloes, leren schort en rode baret.

Een jaar na de boerenbruiloft loop je als gezelschap opnieuw mee, dan als 'ermen tak'. Arm schijnt die boerenbruiloftsoptocht verder aan muziek te zijn geweest. De joekskapel moest begin jaren zeventig nog aan zijn opmars beginnen.

Als gevolg van die muziekarme optocht stapte een aan de Jodenstraat gevestigde postzegelhandelaar kort na de Vastelaovend bij mijn vader, die met zijn kapsalon aan dezelfde straat lag, en nog enkele winkeliers binnen. 'Zullen we een joekskapel oprichten...' Nogal een boud plan voor een groepje mensen zonder muzikale ervaring. Maar de heren hadden ambitie en schakelden niemand minder dan Harrie Bouguenon, gerenommeerd voormalig kapelmeester van de Limburgse Jagers, in om ze de muzikale beginselen bij te brengen. Daarnaast werd de jeugd opgetrommeld om tot een acceptabel aantal muzikanten te komen.

Hoewel joekskapel besloten de kersverse musici zich een wat waardigere omschrijving aan te meten: Venloos straotorkes (V.S.O.). Voor de naam van dit V.S.O. werd uit de geschiedenis geput: 't Hetje. 't Hetje was een voormalige volksbuurt in het havengebied, zo ongeveer waar later Ut Gulden Schinkengilde actief werd. De buurt had geen beste naam - er was sprake van veel drankmisbruik en prostitutie - en werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gesaneerd.

Het straatorkest mat zichzelf ook een uniform aan. Nee, niet zoals een harmonie of fanfare - joekskapellen zijn nu eenmaal wat tegendraads - maar iets ludieks. Daarvoor vonden ze opnieuw inspiratie in het verleden, in de persoon van Lambert Francken (1843-1916), bijgenaamd Baer de Woers, een bekend vooroorlogs stadsfiguur. Baer was opzichter van de gemeentelijke puinplaats. Een paar keer per jaar schijnt hij zich in 'gala' te hebben gestoken: lichte broek, frackjas, vestje, pochet, stropdas en strooien hoed. Dat werd de outfit van 't Hetje.

Van Baer de Woers circuleert een foto, in 'gala' (overigens hier met zwarte broek), tussen een groepje mensen. Hij woonde op 't Hetje, waar in die tijd ook mijn eind 19e eeuw van Maastricht naar Venlo verhuisde overgrootouders ergens in de nabijheid van woonden. Nu heb ik wel eens gehoord dat het meisje dat hij aan de hand heeft een van mijn oudtantes is. En de vrouw in het wit achter Baer mijn overgrootmoeder. Wat zou ze van zijn galakostuum hebben gevonden? Of van het feit dat enkele malle nazaten van haar zich meer dan zeventig jaar later bij gelegenheid in zo'n zelfde plunje zouden hijsen. Omdat de boerenbruiloft van 1973 te weinig muziek had. Tegenwoordig in Venlo niet meer voor te stellen.

[su_spacer]

Tekst: Jac Buchholz

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.