Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ton Lamberts geniet van rust en gemoedelijkheid tijdens de kerstdagen

Ton Lamberts

'De huiselijke sfeer is voor ons gezin enorm belangrijk'

Voor Ton Lamberts waren de laatste weken voor kerst echte tropenweken. Omdat hij betrokken was bij de opbouw van Venlo on Ice, de Viva Classic Live kerstconcerten en het Limburgs Sportgala in Sittard maakte hij lange dagen. Daarom zijn de komende feestdagen voor hem een ideaal moment om bij te tanken, rust te pakken en het afgelopen jaar te overzien.

Lamberts laat een tevreden lach zien. Op het moment van het interview zit hij dankzij zijn functie als Theatermanager Techniek van De Maaspoort vol in de hectiek van de diverse evenementen. Maar de gedachten aan het naderende kerstfeest stemmen hem net zo vrolijk. "Ik geniet van de drukte die deze job met zich meebrengt, maar de gezelligheid van kerst waardeer ik absoluut net zo veel. Het is de tijd van gezelligheid en in huis heerst een heel andere sfeer. Een sfeer van rust en gemoedelijkheid. En je ziet het natuurlijk overal; mensen nemen rond deze dagen tijd om rust te pakken en na te denken. Wereldwijd is kersttijd vredestijd. Al is het maar voor even."

Voor Lamberts en zijn gezin is deze periode dan ook ideaal om gewoon even niets te moeten en bij te tanken. "Gewoon lekker eten, rustig zitten, een glaasje drinken en de familie die op bezoek komt. Heerlijk. Soms zet ik dan zelfs even mijn telefoon uit. De wereld van theater en evenementen draait tegenwoordig gewoon door. In het theater zijn natuurlijk geplande technici aan de slag maar als er wat is dan bellen ze mij toch als eerste op. En juist door die gebruikelijke hectiek vinden de kinderen het ook heerlijk om gewoon thuis te zijn en te chillen. Op eerste kerstdag vieren wij een verjaardag en de dag erna komt de Kerstman met de cadeautjes. Nee, wij gaan tweede kerstdag niet naar de stad of tuincentra om te winkelen. Dat doet bijna iedereen en is het mij te druk. Voor mijn gevoel is dat shoppen om te shoppen. Eens in de zoveel jaar bezoeken we wel een kerstmarkt. Maar niet te vaak want de meesten zijn uiteindelijk toch hetzelfde of er moet ergens iets heel nieuws te zien zijn. Dan ben ik vanzelfsprekend wel nieuwsgierig."

Lamberts brengt geen bezoek meer aan de kerk met kerstmis. Volgens hem heeft het bezoeken van een mis met deze dagen geen meerwaarde als je daar de rest van het jaar ook niet komt. Een viering als Kerstnacht - die voorheen in de Maaspoort plaatsvond en nu in Grenswerk - spreekt hem wel aan. De run op kaartjes is echter zo groot dat daar geen mogelijkheid meer voor is. "Waarom ik daar wél naar toe zou willen? Omdat het gewoon een moderne viering is zonder boodschap van welk geloof dan ook; dat spreekt mij meer aan." De traditionele kerstboom plus versieringen zijn vanzelfsprekend wel in huize Lamberts te vinden. "Ik koop de boom en mijn vrouw verzorgt alle versieringen zoals kaarsjes, lampjes et cetera. Dat kan zij als de beste. En ja natuurlijk zijn wij ook van de kerstmuziek. Welke? Dat maakt niet zoveel uit. Het mogen de bekende liedjes van Bing Crosby en Frank Sinatra zijn, maar van moderne kersthits kan ik net zo goed genieten."

Oud en nieuw viert de voormalige prins van Jocus juist weer juist graag met vrienden. "Dat is een traditie waarbij we om beurten rolleren. Ieder jaar vieren we het ergens anders. En ja, daar hoort natuurlijk ook vuurwerk bij. Wel siervuurwerk, niet dat geknal. Net zoals met kerst staat ook tijdens die dag de traditie centraal. Alleen gaat het op 31 december meer om het uitbundig vieren, maar ook dat is een stukje ontspanning die belangrijk is in het leven."

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.