Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Renier Linders als ziener van zijn stad

Hoe waren in 1993 de verwachtingen voor de toekomst van Venlo?

Haalt het kooptoerisme het jaar 2018? Het is de kop boven een artikel in het Dagblad voor Noord-Limburg (tegenwoordig De Limburger) uit augustus 1993. Vraag twee luidt: Hoe ziet de Venlose binnenstad er in dat jaar uit. 25 jaar in de toekomst kijken, lijkt moeilijk, maar het is  opvallend hoe akelig goed de verwachtingen van de drie geïnterviewde voor de toekomst toen waren.  Over parkeerproblematiek, sfeer en beleving in het centrum plus een rolbaansysteem.

Drie heren die direct betrokken waren bij de ontwikkeling van het centrum mochten hun visie geven: LOZO-voorzitter Lambert Rooskens, Philip Steinmann, directielid van de Zwei Brüder en Renier Linders, fotograaf, ondernemer en bestuurslid van de winkeliersvereniging SOVB. Laatstgenoemde is met zijn zaak Foto Kino Linders nog steeds actief. We legden hem het artikel voor, vroegen om zijn reactie en tevens naar zijn nieuwe verwachtingen voor het jaar 2041.

Totaalbeleving
Linders begint te lachen. "Haha, dit is fantastisch. Wat leuk om dat terug te lezen. Nee, ik kan mij dat interview niet meer herinneren, maar weet dat we ook toen al heel actief met de ontwikkeling van onze stad bezig waren." Even terug naar het artikel. Welke visie sprak Linders in 1993 uit. Volgens de vakfotograaf zouden in 2018 in alle hoeken van de stad parkeergarages absoluut noodzakelijk zijn. Tevens verwachtte hij dat Venlo dan op het Nolensplein een luxe overdekt winkelcentrum zou hebben. Een plek waar mensen 16 uur per dag kunnen verblijven. Niet alleen om te winkelen, maar ook om een hapje te eten en een theater of bioscoop te bezoeken. "De hele reutemeteut,” aldus de Linders uit 1993. Die voorspelling kwam misschien niet helemaal uit, maar het fenomeen totaalbeleving is actueler dan ooit. Een centrum dat kooptoeristen meer biedt dan een royaal winkelaanbod. Hoe klonken zijn andere voorspellingen? "De huren dienen betaalbaar te zijn. Verder verwacht ik dat de binnenstad van 2018 volledig overdekt is, daar durf ik gerust een fles champagne om te verwedden. Ik geloof tevens in een rolbaansysteem, zodat mensen niet meer hoeven te lopen."

Kabelbaan
Terug naar het heden. Linders leest zijn eigen verwachtingen met zichtbaar plezier. Die fles champagne voor een overdekte binnenstad is hij kwijt. Maar over diverse andere zaken mogen we hem bijna het predicaat ‘ziener’ toewijzen. "Dat rolbaansysteem. Ja, dat hadden ze toen in Singapore. Maar trek het vergelijk eens door met de plannen voor een kabelbaan die de gemeente nu heeft? Haha. Schitterend. En dan het belang van parkeergarages. In principe hebben we er nu vier; helaas zijn er twee gesloten. Maar ook die vier zijn te weinig. Ik zeg nu nog steeds: zorg voor een overdosis aan parkeergarages. En de gemeente moet af van de gedachte dat daar een verdienmodel aan vastzit. Maak parkeren betaalbaar. Dat heeft ook te maken met groot denken. Er komt dan misschien minder parkeergeld binnen, maar dat maakt het voor de kooptoerist aantrekkelijker. Dan zijn de ondernemers en dus de Venlose binnenstad de grote winaars. Daar draait het toch om."

Kwaliteit
De andere twee geïnterviewden van toen deelden de visie van Linders. "Inspelen op de groei van het kooptoerisme is essentieel voor Venlo,” zo laat Rooskens in augustus 1993 weten. Tevens hamerde zowel de toenmalig LOZO voorzitter als Philip Steinmann op het belang van kwaliteit voor de stad in 2018. “Kwaliteit in winkelassortiment, sfeer en parkeren. Het kooptoerisme in 2018 is afhankelijk van de bereikbaarheid." Tevens verwachtte Rooskens een overdekte binnenstad. Of een spectaculair overdekt winkelcentrum. Een ander opvallend feit dat hij noemt, is de verwachting dat theater De Maaspoort ook aan een zomerprogrammering zou moeten denken. “Juist in die maanden zijn er toeristen in de stad." Rooskens kreeg gelijk. Afgelopen zomer bood het Venlose theater met veel succes voor het eerst een hele reeks voorstellingen van de familie Kazan aan. Steinmann hamerde in 1993 tevens op het belang van wonen in de binnenstad. "Dat komt de veiligheid, leefbaarheid en beleving ten goede." Het is een essentieel issue waarover veel partijen anno 2016 echter nog steeds niet op één lijn zitten.

Ontspanning
Linders en Rooskens spraken in 1993 de verwachting uit dat er op de Veegtes een groot winkelcentrum gevestigd zou zijn, maar dat zou volgens beide heren leiden tot faillissementen en leegstand in de binnenstad. Mogelijk zelfs tot ghettovorming. Linders:"Dan kun je een vergelijk trekken met de plannen voor het kazerneterrein. Ja, die gaan zeker door. Maar dat is additioneel voor Venlo en niet complementair. Mensen gaan dan voor ontspanning bewust naar dat gebied, maar zullen zeker niet gaan shoppen in de stad zelf. En iemand die kiest voor een dagje winkelen gaat niet met de kabelbaan naar de andere kant om bijvoorbeeld de sauna te bezoeken. Ja, één keer vinden ze dat leuk. Dan is de lol eraf." Als de gemeente parkeren op het kazerneterrein van groot belang vindt, is volgens Linders een overdekte loopbrug misschien wel de beste optie voor een snelle bereikbaarheid naar de binnenstad. "Dan heb je natuurlijk wel weer een kans op toenemende criminaliteit en zijn camera's plus extra beveiliging in de avonduren noodzakelijk."

Hoe ziet volgens Linders zijn stad er dan over 25 jaar uit? Wederom lacht hij. "Over 25 jaar? Man, dan ben ik dood.” Dan kijkt hij bedenkelijk, telt even en roept vervolgens. "Och nee, dan ben ik pas 83. De medische wetenschap staat ook niet stil. Dat ga ik nog wel meemaken. Dan zijn er weer veel meer speciaalzaken in de stad. Dan doel ik op winkels zoals een echte wijnzaak, kaaswinkel et cetera. Alleen dan nog veel uitgebreider. Daar ben ik heilig van overtuigd. Bovendien zijn in Venlo dan nog veel zaken gericht op uiterlijke verzorging. Mijn vrouw en ik waren pas geleden in Amsterdam. Bij een nagelstudio stonden de mensen in de rij. Dergelijke activiteiten gaan we ook in Venlo de komende jaren steeds meer zien. Het gaat zoals ik al zei om de totaalbeleving. Na het winkelen willen mensen een hapje eten of een glas wijn drinken met vrienden. Het socializen zal nog meer dan nu van groot belang zijn. En dan ja….. die parkeerplaatsen. Ik blijf het zeggen. Op bijna iedere hoek zal een parkeergarage moeten zijn. Ja, moeten. De consument wil op loopafstand van de winkels parkeren. Blijft de gemeente dat als een melkkoe zien, dan maken ze de handel kapot. Parkeergarages, parkeergarages, parkeergarages. Die zijn nodig. Broodnodig."

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.