Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Stadsprins van 1987 Jan Klein: Het Hofbal en de wedstrijd FC VVV – Ajax

Deel 2: ‘Cruijff was voor de wedstrijd normaal alleen met zijn spelers bezig; voor mij maakte hij een uitzondering’

In het tweede deel van stadsprins Jan Klein (1987) vertelt hij over het Hofbal, maar over de befaamde sneeuwwedstrijd FC VVV tegen Ajax waar hij als prins de aftrap mocht verrichten.

Dat die 15e februari 1987 voortaan met hoofdletters in de historie van de Venlose voetbaltrots stond geschreven; daarvan was Prins Jan IV zich die dag absoluut niet bewust. Voor de wedstrijd was hij vooral bezig een ontmoeting met Johan Cruijff  (toen coach bij de Amsterdammers) te regelen. Klein verkocht in zijn sportzaak tenslotte sportkleding van het merk Cruijff. Over die actie en de wedstrijd later meer; eerst het Hofbal.

Gordijnen

Al twee maanden was het Jan Klein met zijn adjudanten Hay van Went en John Janssen gelukt om Venloos grootste stadsgeheim ook daadwerkelijk geheim te houden. In de dagen voor het Hofbal was zijn naam als aanstaande hoogheid in het Venlose geruchtencircuit wel te horen. Alles wat kandidaat prinsen doen en laten, is tenslotte verdacht. En sommige zaken die een prins verdacht kunnen maken, gebeuren nu eenmaal spontaan of zonder dat iemand er bij voorbaat iets achter zoekt. “In 1987 was onze winkel nog gevestigd op de Kwartelenmarkt. Daarboven woonden wij als gezin, maar mijn moeder had eveneens een etage in het pand tot haar beschikking. Elke donderdag kwam de poetsvrouw. Juist in de dagen voor het Hofbal was zij op haar vaste dag verhinderd. Geen probleem, ze kwam op vrijdag. Mijn moeder vroeg haar echter of ze de gordijnen wilde afnemen en in de was doen. In principe is daar niets verdachts aan. De reden: de optocht zou voorbij komen en ze verwachtte enkele gasten die kwamen kijken. Dat gebeurde. Onze poetsdame kwam vervolgens bij mijn vrouw Peti. Zij deed geheel toevallig hetzelfde verzoek met dezelfde reden. Ook daaraan werd voldaan. Toen ook bij ons de gordijnen waren verdwenen, wandelde buurtgenoot Geer van der Veer voorbij. Hij was bekend met het gerucht dat ik kandidaat was om prins bij Jocus te worden en zag ons pand volledig kaal: alle gordijnen weg. Dat was verdacht. Hij heeft toen direct de leden van Joekskapel ’t Hetje (waar wij beiden lid van waren en nog steeds zijn) geïnformeerd om de zaterdagavond vrij te houden. Hij wist het niet zeker, maar Geer wilde goed voorbereid zijn en nam het zekere voor het onzekere.”

Defecte lift

Op de dag van het Hofbal volgt ook voor het nieuwe driespan van Jocus het bekende ritueel. Stiekem naar Valuas waar de heren vanzelfsprekend kamer 11 kregen toegewezen. Vervolgens kon het grote wachten beginnen. In eerste instantie stelde Vors Joep Schreurs de drie voor aan de Raad van Elf. ’s Avonds volgde de apotheose in een bomvolle Maaspoort. “Ik ben zelf met een auto aan de zijkant van ons winkelpand – het Wijngaardstraatje – opgehaald en naar Valuas gereden. Ja, dan bouwt de spanning zich langzaam op en vallen er de nodige zweetdruppeltjes.” De dochters van Jan – Kim en Femke – brachten met de kinderen van de adjudanten bij vrienden de rest van de dag door. “Wij mochten niet tegelijkertijd voor het raam gaan staan,” zo herinnert Kim zich. “Dat zou argwaan wekken. Tevens was het beter als wij niet gezamenlijk naar de Maaspoort wandelen; dat gebeurde dus in groepjes. Wij vonden het als kinderen vooral spannend. Hoe bijzonder het echt was, realiseerden Femke en ik ons toen nog niet.” Het spannendste moment kwam echter onverwacht. Toen de familie Klein – inclusief de moeder van prins Jan – in de lift van de Maaspoort stonden, bleef deze hangen. “Vooral oma had het toen echt even benauwd. Zij was bang het moment suprême te moeten missen. Gelukkig was het defect van korte duur en stonden wij tijdig op de juiste plek om alles goed te kunnen zien.”

Samen met Frank Rijkaard aan de aftrap (Foto Kino Linders)

Samen met Frank Rijkaard aan de aftrap (Foto Kino Linders)

‘t Hetje

Geer van der Veer had dus goed gegokt door Joekskepel ’t Hetje die zaterdagavond op te trommelen. Met Chef du Protocol Hay Cuijper had Van der Veer een afspraak gemaakt dat ’t Hetje geïnformeerd zou worden op het moment dat Klein daadwerkelijk de prins van Jocus zou worden. “Zij zaten bij elkaar in een café op de Oude Markt, “aldus Jan IV. “Peter Croonen is een vriend van mij en eveneens lid van ’t Hetje. Ik had hem al voor het Hofbal uitgenodigd. Hij heeft zich bij Geer met een smoes afgemeld voor die avond omdat hij zogenaamd naar een verjaardag moest van zijn schoonfamilie in Zuid-Limburg.” Toen de heren van ’t Hetje echter Peter en zijn vrouw chique gekleed over de Oude Markt richting Maaspoort zagen lopen, wisten zij het helemaal zeker: Jan Klein wordt prins. Normaal gesproken was het echtpaar nooit op het Hofbal. Chef de Protocol Hay Cuijper liet ’t Hetje volgens afspraak na het uitroepen ophalen om een serenade op het podium aan Prins Jan en zijn adjudanten te brengen.

Hoge nood

Het uitroepen van de prins en zijn adjudanten kende – zonder dat de bezoekers van het Hofbal er iets van merkten – overigens nog enig oponthoud. “Wij zaten te wachten in de stoelen van wat normaliter de theaterzaal is,” aldus Klein. “Het was er hartstikke donker. Ser Vijgenboom (toen lid van de Technische Commissie bij Jocus; de groep die in 1987 het Hofbal organiseerde) riep: nog 15 minuten! De minuten tikte voorbij, maar plots was de nood bij adjudant Hay van Went hoog. Hij moest naar het toilet. Vijgenboom kreeg het verzoek of hij aan de Hofkapel wilde vragen om een extra nummer te spelen. Het zal vast de spanning bij Hay zijn geweest.” Na het korte oponthoud kreeg Venlo dan het nieuwe driespan gepresenteerd. “Elke prins zegt het, maar het is ook echt zo. Op het moment dat Vors Joeccius XI je presenteert, stap je in een warm bad. De reacties vanuit de zaal waren fantastisch. Aan twee spannende maanden was een einde gekomen.”

Prins Jan IV neemt de aftrap (Foto Kino Linders)

Prins Jan IV neemt de aftrap (Foto Kino Linders)

Johan Cruijff

De volgende dag begint voor Prins Jan IV en zijn adjudanten Hay en John met een privéreceptie in pand van het schildersbedrijf van John Janssen op de Heutzstraat. “Toen ik ’s morgens wakker werd en zag dat het sneeuwde, was mijn eerste gedachte: de wedstrijd van VVV tegen Ajax gaat vast niet door,” zo herinnert Klein zich. De Jocusprins had echter al zijn zinnen gezet op een korte ontmoeting met Johan Cruijff, toen coach van de Amsterdammers. De vertegenwoordiger van Cruijff Sports, Henk Lubbers, had mij al laten weten dat de kans op een kort babbeltje of het maken van een foto bijzonder klein zou zijn. Johan is voor de wedstrijd puur met de spelers bezig.” Via Lubbers was wel al een deel van de sponsoring geregeld. De naam Cruijff Sports prijkte op de posters van het driespan. Posters die voor de eerste keer in de historie van Jocus in kleur gedrukt waren. “Zij hebben inderdaad die kosten inderdaad op zich genomen. Maar het bleef natuurlijk een uitdaging om met Cruijff zelf in contact te komen.” Uiteindelijk slaagde Klein in die missie. “Natuurlijk zijn wij dealer van zijn merk. Dat speelde mee. Bovendien waren wij een jaar eerder uitgekozen als beste dealer van Puma. Dat was het merk waar Cruijff zelf in zijn actieve jaren als speler voor gekozen had. En niet voor de drie strepen van Adidas. Maar Johan kon zich ook nog mijn vader Piet herinneren.” Al die redenen waren voor de grootmeester voldoende om toch voor de wedstrijd naar de sponsorruimte van Stadion De Koel te komen. “Ik heb hem toen korte tijd gesproken en er zijn een aantal foto’s gemaakt. Ja, dat moment was voor mij zeker heel bijzonder.”

Op de sokken

Inmiddels sneeuwde het steeds harder, maar ging de wedstrijd dus gewoon door. Klein herinnert de aftrap zich vooral als een kort moment. “Wij moesten weer als de sodemieter van het veld af. De scheidsrechter van die middag, Ignace van Swieten, was volgens mij niet blij met ons. Hij concentreerde zich liever op de wedstrijd.” Toen Prins Jan IV en zijn adjudanten weer terug in de sponsorruimte waren, kreeg de prins van zijn Chef de Protocol het verzoek zijn schoenen uit te doen. “Ga zitten Hoogheid,” aldus Hay Cuijper. Klein begreep er niets van. “U loopt op leren zooltjes. Deze zijn in de sneeuw nat geworden en ik droog ze even bij de verwarming.” En daar stond Prins Jan op zijn sokken naar de wedstrijd te kijken. De schoenen werden rechtop tegen de verwarming van de sponsorruimte gezet. Echter niet voor lang. Het programma van de Jocusprins was ook toen al goed gevuld. “Wij liepen net op de parkeerplaats toen vanuit het stadion een oorverdovend gejuich opsteeg. Stan Valckx had de Venlonaren na een messcherpe counter op een 1-0 voorsprong had gezet. Onder aan de Kaldenkerkerweg stond een politieagent: Ton Lamberts. Hij is in 2008 nog prins van Jocus geweest. Ton hield de wagens stil om ons te informeren dat onze aftrap tot succes had geleidt. VVV stond met 1-0 voor, maar dat was ons dus inmiddels bekend.”

Na de wedstrijd in een onderonsje met Johan Cruijff (Foto Kino Linders)

Na de wedstrijd in een onderonsje met Johan Cruijff (Foto Kino Linders)

Historisch belang

Later die middag – onder andere tijdens het bezoek bij De Vogelhut – sijpelden ook de berichten door van de tweede en derde Venlose treffer. Klein was zich er toen dus niet van bewust hoe historisch deze wedstrijd zou worden. “Nee, dat gevoel ontstaat pas jaren later. Natuurlijk is het mooi juist daar onderdeel van te zijn geweest, maar zoals gezegd: op die dag was zich daar niemand van bewust.”

Zondag in het derde en laatste deel komen een aantal spelers van VVV aan het woord. Hoe hebben zij deze wedstrijd, de winterse omstandigheden en het historische stempel dat inmiddels op deze dag rust ervaren? Ook vertelt Jan Klein nog over de bijzondere speech van wijlen Jeu Sprengers later die dag tijdens het jaarlijks feest van de oud-prinsen van Jocus in Hotel-restaurant Valuas.

Tekst: Rob Buchholz

[su_spacer size=”10″]

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.