Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fervent krantenlezer Sef Derkx geniet van de kerstbijlages

Sef Derkx

‘Mijn visie over het geloof past meer bij de verlichting’

Sinds een aantal weken geniet Sef Derkx van zijn pensioen. Er zal echter geen mens vreemd opkijken van het feit dat zijn agenda voor 2017 allesbehalve leeg is. Plannen heeft deze rasechte Venlose levensgenieter dan ook voldoende. Zelfs de kerstdagen gebruikt hij deels om aan zijn toekomst te werken. Maar vanzelfsprekend is er ook tijd om samen met zijn gezin te genieten van lekker eten, het spelen van een spelletje, TV te kijken, maar vooral ook om te lezen.

"Ik ben een fervent krantenlezer," zo laat Derkx overtuigend weten. "Ik verheug mij dan ook nu al op alle speciale kerstbijlages. Om al dat moois te lezen, zou het eigenlijk twee weken kerst moeten zijn. Waarom die anders zijn dan een reguliere krant? De artikelen zijn dan meer duidend en de verhalen hebben een ander karakter. Het gaat niet zozeer om het nieuws van gisteren, het is vooral meer beschouwend en dat spreekt mij enorm aan. Lezen vormt de mens."

Tijdens de feestdagen zoekt Derkx het in ieder geval niet in religieuze boodschappen. "Nee, daar heb ik weinig mee. Begrijp mij niet verkeerd. Het is prima dat dit feest gevierd wordt hoor. Wij zetten bijvoorbeeld wel een kerstboom plus de klassieke kerststal met groep die officieel nog van mijn schoonouders is geweest. Dat vind ik echt prachtig. En kerstmuziek? Niet heel veel, alleen die vreselijk slechte Dylan kerstplaat; vooral het nummer Must be Santa. En daarnaast nog af en toe wat kerstcuriosa van bijvoorbeeld Heino of Eddy Wally. Maar de betekenis van het katholieke verhaal is bij mij volledig weggeëbd. Je wordt ouder, rationeler en gaat meer over allerlei zaken in het leven nadenken. Zeker als je veel leest en in zaken verdiept. Daarom ben ik blij dat wij in Nederland vrijheid van godsdienst hebben. Ik ben meer een man wiens visie past bij de verlichting. Daarin gaat het meer om de rede en minder om bijgeloof."

De voormalig voorzitter van het Zomerparkfeest hoopt echter vooral dat mensen deze periode gebruiken als een soort van zelfreflectie op vrede. Afgelopen zomer bij de laatste editie van dit cultuurfestival stond Derkx op een talud in het Julianapark te genieten van het optreden van Ronnie Flex & Lil' Kleine toen zich plotseling een angstige gedachte meester van hem maakte. "Ik zag die feestende mensenmassa en dacht heel even: nondedju, stel je nu toch voor dat hier een gek rondloopt die met een explosief......" Even stopt Derkx. "Zo snel als die gedachte opkwam, heb ik deze ook weer verbannen; maar snap je wat ik bedoel? Angst is een wezenlijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Dat ik daar zelfs tijdens het Zomerparkfeest zomaar ineens aan denk, dat zegt voldoende. Laten we toch vooral van alle positieve momenten genieten en elkaar het beste wensen. Met Vastelaovend zeggen we: Vastelaovend Same! Gewoon, omdat we gezamenlijk vieren. Met kerst zou er ook een soortgelijke spreuk moeten zijn."

Voor 2017 hoopt Sef Derkx vooral dat de Venlonaar nog vaker trots is op zijn of haar stad. "Met Vastelaovend, de Venloop en het Zomerparkfeest dan zijn we allemaal een beetje extra trots op Venlo. Iedereen voelt zich dan nog net wat een beetje meer Venlonaer. Ik hoop dat we komend jaar nog veel vaker trots mogen zijn. En dat doel ik op gepaste trots over het feit dat je hier woont. Dat gun ik iedereen, want het is een prachtig gevoel."

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.