Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Livia Lamers: ‘Wie meespeelt in de Venlose revue gaat een avontuur aan’

Vonden de mensen écht dat ik het goed deed of zagen ze mij vooral als een schattig meisje’

Livia Lamers (13) wist als Marieke Knuip de harten van veel bezoekers bij de meest recente Venlose revue Schoëne Schien te veroveren. Ze is het zoveelste bewijs dat in de stad telkens weer nieuwe talenten opstaan. Nu de serie voorstellingen voorbij zijn, kijken we samen met haar terug op een fantastische, maar vooral ook leerzame periode.

Het viel veel mensen in de zaal op. Als aan het einde van de voorstelling alle spelers zich nog één keer aan het publiek presenteren, klinken bij Livia Lamers het applaus en de lofuitingen nog net iets luider dan bij veel andere spelers. Zelf blijft ze er bescheiden onder. "Waren de mensen écht van mening dat ik het goed deed of vonden ze mij vooral schattig en leuk omdat ik als jong meisje die rol speelde?" Een opmerking die direct aantoont dat Livia nadenkt over alles wat haar overkomt. Vanaf haar negende is ze al op diverse manieren met het toneel bezig. Ze begon met zangles en twee jaar later speelde ze al voor de eerste keer toneel bij Stella Duce. Tijdens de uitvoeringen van de Sound of Music had ze nog een bijrol als één van de Von Trapp kinderen, maar bij Peter Pan kreeg ze direct de hoofdrol en speelde Pan zelf. Weer een jaar later deed Livia auditie bij de Venlose revue. Tijd voor een nadere kennismaking.

Auditie
Eigenlijk moeten deelnemers aan de revue minimaal zestien jaar oud zijn, maar Livia deed gewoon auditie. Ze mocht daarin kiezen uit twee monologen en zong het Vastelaovendleedje Kom gank mei. "In het begin was het wel eng. Er keken tien mensen naar mij en wat hun mening over mijn auditie was, wist ik niet. Eigenlijk had ik verwacht dat ze mij te jong zouden vinden." Twee weken later meldt ze zich op de dag dat de rolverdeling bekend wordt gemaakt met vele anderen bij de Venlonazaal. Het blijft lang spannend, maar dan neemt regisseur Cees Rullens even apart het woord en laat weten dat Livia één van de hoofdrolspelers is. Voor haar komt een droom uit.

Improviseren
Met de hele groep begint ze in november 2015 met de repetities. "In de eerste weken waren we alleen bezig met improviseren. Je speelde soms de rol van een ander of kreeg het verzoek om je in te leven als iemand die de oorlog meemaakt. Ja, ik heb zelfs voor Sjang Knuip gespeeld." In die eerste weken leert de groep ook aan elkaar te wennen en Livia kreeg goede adviezen van onder andere Annemarieke Leurs en Max Peuten. "We werden al snel een soort van vriendenclubje. Later kreeg ik ook steeds beter contact met de oudere spelers als Mirjam van Elderen en Kirsten Werps. Maar ook tweede regisseur Jeroen Marcelissen gaf mij veel tips. De liedjes oefende ik apart bij Marianne Maessen." Ook thuis repeteerde Livia regelmatig, maar zonder de nieuwsgierige blikken van haar ouders of broer. “Ik wilde dat de voorstelling ook voor hun één grote verrassing zou worden." Hoe meer de dag van de première naderde hoe vaker er gerepeteerd werd en hoe verder de spanning bij iedereen opliep. Juist de saamhorigheid gaf Livia de juiste energie. "Ja soms werd het laat. Vlak voor de première wel eens één uur ‘s nachts, maar daarover had ik afspraken met school gemaakt."

Reacties in de zaal
En dan is er de dag van de première. Hoe heb je die ervaren en hoe was het om eindelijk met publiek te spelen? "Het publiek bij de eerste voorstelling was fantastisch. We werden op handen gedragen. Maar het grappige was dat op veel avonden daarna de mensen toch telkens weer anders reageerden. Tijdens die première moesten we er aan wennen dat het publiek bij bepaalde grapjes begon te lachen, voor ons waren die inmiddels gewoon. We hadden ze zo vaak gehoord. Terwijl bij latere voorstellingen we respons vanuit de zaal verwachten en dan gebeurde er niets. Het was iedere avond anders."

Emoties
Het meest lastige moment blijft toch de onvermijdelijke laatste voorstelling. "Iedereen hoopte op een extra serie uitvoeringen in het voorjaar, maar het bestuur besloot om dat niet te doen. Dan is het plotseling afgelopen. We hebben een jaar lang lief en leed gedeeld. Ja, daar zaten soms droevige momenten bij, maar vooral veel mooie momenten. Al die geweldige mensen ga ik nu veel minder zien." Het gevoel van afscheid werd bij alle spelers versterkt op het moment dat hoofdrolspeler Roel Peeters na afloop van die laatste voorstelling op het podium zijn vriend Ricky Daniëls ten aanzien van een volle zaal ten huwelijk vroeg. Het was dat extraatje dat die laatste show nog specialer maakte. "Ja toen heb ik, maar ook diverse andere spelers, wel een traantje weggepinkt. Die actie versterkte inderdaad het gevoel van de laatste keer."

Toekomst
En nu? Is er leven voor Livia Lamers na de revue? Op dit moment is ze tweedejaars TOPklasleerling Musical op het Valuascollege. Dat is een vooropleiding voor Dans & Musicaltheater in Tilburg. Of ze die stap ook daadwerkelijk gaat zetten, is ook voor haarzelf nog niet zeker. Livia is er zich terdege van bewust dat het een onzekere wereld is waar ze in stapt. "Het is vooral belangrijk dat ik veel leer en daarbij hoop ik gewoon dat er veel mooie ontwikkelingen op mijn pad komen." Waar de 13-jarige Venlose wel van overtuigd is dat ze ooit auditie voor een grote Nederlandse musical of toneelstuk hoopt te mogen doen, bijvoorbeeld bij Albert Verlinden. Maar een rol in een speelfilm zou volgens haar ook bijzonder gaaf zijn. "Welke rollen hebben je voorkeur? "Ik zou best graag in een oorlogsfilm willen spelen. Hoe ik daar bij kom? Het lijkt mij juist een uitdaging omdat ik niet weet wat het inhoudt. Wij kennen hier geen oorlog. Bovendien spreken serieuze rollen mij het meeste aan. Maar ik zou ook best graag een rol willen van een persoon die helemaal verliefd is." Livia heeft vooral veel bewondering voor Chantal Janzen. Die is volgens haar gewoon echt grappig, maar voor Carice van Houten en Wendy van Dijk heeft ze veel eveneens veel waardering. "Die spelen heel makkelijk allerlei verschillende rollen. Dat lijkt mij echt geweldig. En bij buitenlandse actrices vind ik Julia Roberts echt te gek. Ook zij speelt iedere rol, hoe verschillend ook, echt fantastisch."

Of we haar ooit nog terugzien bij de Venlose revue weet ze nu nog niet. Dat is volgens haar afhankelijk van de opleiding die ze op dat moment volgt. "Als ik nog in Venlo woon, zou het zomaar kunnen. Het is zo ontzettend professioneel en bijzonder allemaal. Eigenlijk ben ik de hele groep als mijn tweede familie gaan beschouwen. Daarvoor ben ik iedereen heel dankbaar. Mijn medespelers, de regisseurs, iedereen achter de schermen, maar ook zeker Frans Pollux en Wiel Aerts die niet alleen een superrevue hebben geschreven, maar de rol van Marieke Knuip zo leuk hebben bedacht. Het was een geweldige tijd. Misschien loopt dankzij mijn rol heel Venlo volgend jaar wel echt in een poefbôks. Haha." Tevens heeft ze nog een goed advies voor andere nieuwe talenten die ooit in de revue hopen te spelen. "Wie meespeelt in de Venlose revue gaat een avontuur aan. Je leeft met iedereen mee, doet enorm veel ervaring op, zowel op het gebied van theater als ook levenservaring. Je bent echt één met de groep. Het is een periode in je leven die je echt nooit meer vergeet. "

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag, Foto Kino Linders

 1. Herma Gaspersz Reply

  Ik heb haar op 10 October na de voorstelling gezegd hoe prachtig ze heeft gezongen!
  ,Tranen’! Ben echt onder de indruk van haar performance !

 2. Marion Reply

  Mooi verhaal Rob! En ze speelde geweldig, gaan we beslist meer van horen.

 3. Petra Reply

  Mooie verwoording hoe Livia de auditie en het spelen in de revue beleefd heeft Rob Meisjes met talenten die zei heeft en weten wat ze willen komen vaak goed terecht. Succes Livia met alles wat je nog te wachten staat voor de toekomst, ik vond jouw perfect voor je rol. De revue was SCHOËNE SCHIËN…..super !

 4. Petra Reply

  Mooie verwoording hoe Livia de auditie en het spelen in de revue beleefd heeft Rob
  Meisjes met talenten die zij heeft en weten wat ze willen komen vaak goed terecht. Succes Livia met alles wat je nog te wachten staat voor de toekomst, ik vond jouw perfect voor je rol. De revue was SCHOËNE SCHIËN…..super !

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.