Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kom Prônke – een typisch Venlose traditie

Op de zaterdag, een week voor vastelaovend is de Venlose Klaasstraat het decor voor het prônke. Een traditie die al 33 jaar bestaat. De deelnemers aan het prônke trekken hun mooiste vastelaovespekske aan en laten dit aan het publiek zien. De mooiste creaties en creatieve uitspattingen komen voorbij. Iedereen is welkom om deel te nemen of om gewoon een kijkje te nemen.

De eerste editie van het prônke was in 1985. Een initiatief van Ton Linders van de gelijknamige fotograaf in de Klaasstraat. Linders was geboren in Tilburg en kende vanuit de Tilburgse carnaval een soortgelijke traditie waarbij de mensen in hun mooiste ploete door de straten van Tilburg flaneerden. Samen met buurvrouw Annie Peeters van ’t Klöntje en Anneke van Boven van Bloom Canjels bedachten zij het prônke, en hiermee was een nieuwe traditie in de Venlose vastelaovend geboren.

“De eerste jaren flaneerden de deelnemers met mooie hoeden en een mooi bontkraagje in een kleine optocht midden tussen het winkelende publiek”, vertelt John van der Sterren. En zo kon het gebeuren dat niets vermoedende mensen meegenomen werden in de optocht en onbedoeld onderdeel werden van het schouwspel dat zich in de winkelstraat afspeelde. Later kwam er echt publiek naar het evenement. Dat kwam mede door de deelnemers zelf. “Het echte flaneren verdween naar de achtergrond en er kwamen meer deelnemers die een spel gingen opvoeren, verteld Toon Boermans. Het begon allemaal met een stel zwemmers die een groot blauw laken uitspreidden en gingen synchroonzwemmen. Het winkelende publiek bleef staan kijken en zo had het prônke een eigen publiek. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer mensen kijken. “Het verspreidde zich als een olievlek, vertelt John van der Sterren.

Prônke is voor iedereen”, zegt Toon Boermans. Het is een laagdrempelig evenement waar iedereen gratis aan deel kan nemen. Bij inschrijving krijgt iedere deelnemer een prônk-medaille en de beste groep of faatse krijgt een prijs die uitgereikt wordt door de prins van Jocus. John van der Sterren: “Die medaille is wel een leuk verhaal. We wilden de deelnemers met een aandenken naar huis sturen en dus bedachten we dat iedere deelnemer een medaille mee zou krijgen. Er werd naar een ontwerp gezocht dat paste bij het prônke, en zo kwamen we uit bij een pauwhaan. Dit dier pronkt immers met zijn veren zoals de deelnemers pronken met hun schoeënste vastelaovespekskes”. Helaas kon er geen geschikt ontwerp gevonden worden tot het moment dat John van der Sterren bij de plaatselijke Chinees een kalender kreeg. “Die kalender had een afbeelding van een pauwhaan en werd uiteindelijk verwerkt in het ontwerp”, verteld van der Sterren. Het dier werd bij zijn nek afgeknipt en aan de onderzijde werd een brillenglas ingeslepen waar het jaartal op kwam te staan. Het ontwerp werd aangeboden aan een bedrijf wat dit soort medailles kon maken en zo had het prônke zijn eigen medaille die tot op de dag van vandaag nog steeds aan alle deelnemers wordt uitgereikt.

In 1994 was de eerste editie van de boétezitting in de Zoepkoel. In de jaren daarna kreeg het prônke soms ook bezoekers die eigenlijk voor de boétezitting in de stad waren. John herinnert zich een groep uit Maastricht. “We waren die ochtend nog met de voorbereidingen bezig toen we in het Mestreechs aangesproken werden door een groep dames. Ze wilden snel even ergens naar het toilet voordat ze verder gingen naar de Zoepkoel maar uiteindelijk zijn ze de halve ochtend gebleven. We hebben koffiegedronken en andere gebruikelijke versnaperingen en flink wat schaele wazel zitten verkopen”, zegt van der Sterren. Het jaar daarna waren ze er weer. Volgens Toon Boermans hoort dit ook bij het prônke. Maar ondanks dat er af en toe een verdwaalde bezoeker van de boétezitting voorbij kwam heeft het prônke zijn eigen karakter behouden en is het een echt Klaasstraat feestje.

Het prônke blijft daarmee een typisch Venlose traditie dat zich afspeelt in de intieme sfeer van één van de kleinste winkelstraten van Venlo. “Het publiek bestaat uit veelal oudere Venlonaren, de deelnemers zijn echte vastelaovesviérders die het feest heel diep in hun hart gesloten hebben en vaak maanden van te voren al bezig zijn met hun creatie”, aldus John van der Sterren. Volgens Toon Boermans zit het prônke in het DNA van de Klaasstraat. Er heerst een enorme saamhorigheid tussen de ondernemers en de Klaasstraat profileert zich al jaren als de prônkstraot. “En we hebben een eigen prônk-leed waarmee we in 2010 de finale haalden van de Jocus Leedjesaovend”, zegt Toon Boermans. Uiteindelijk behaalde het leedje de vijfde plek. “We zijn door de jury gered, lacht John van der Sterren, we stonden lange tijd op de vierde plek en dat zou hebben betekend dat we overal hadden moeten optreden. Iets wat als ondernemer natuurlijk bijna onmogelijk is”.

In 2012 kreeg het prônke te maken met een kleine tegenslag. De boétezitting groeide uit z’n jasje en dat ging ten koste van het prônke. De gemeente wilde geen vergunning meer afgeven omdat door de drukte in de binnenstad de openbare veiligheid in gedrang kwam. “Dat kwam wel even binnen en in het begin waren we best rebels”, vertelt John van der Sterren. De organisatie van het prônke was van mening dat de boétezitting maar plaats moet maken omdat het prônke een veel langere traditie kende. Daarnaast was er voor de organisatie ook nog een zakelijk argument. “We zijn allemaal ondernemers en doordat er een tweede zaterdag bij kwam waarop we de zaak maar gedeeltelijk open konden houden kregen we te maken met omzetverlies”, aldus John van der Sterren. Maar de gemeente veranderde haar besluit niet en de organisatie van het prônke koos eieren voor haar geld en besloot het evenement te verplaatsen naar een week eerder. “We dachten echt dat dit het einde van het prônke betekende”, vertelt Toon Boermans. We hebben toen enkele reclamespotjes opgenomen en zo veel mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat het prônke een week eerder zou gaan plaatsvinden. De Venlonaren hadden het evenement echter zo diep in hun hart gesloten dat er geen enkel moment sprake is geweest van een dip in het aantal deelnemers en het publiek wat langs de kant stond. Dit wordt nog steeds gezien als een groot compliment voor het feest.

Na 33 jaar kunnen we stellen dat het evenement niet meer weg te denken is in de Vastelaoveskalender. De organisatie loopt als een geoliede machine en vergt daardoor niet heel veel extra inspanning. “De deelnemers melden zich vanzelf, we hoeven geen straten af te zetten en de deelnemende Joekskepèllen bellen mij vaak in september al met de vraag of ze weer welkom zijn”, verteld John van der Sterren. “We hebben er wel eens over gesproken om bijvoorbeeld een deel van de straat af te zetten voor het prônke, maar dat gaat niet gebeuren. Het is een heerlijke georganiseerde chaos en dat willen we graag zo houden”, zegt Toon Boermans. Er zijn wat kleine dingen veranderd. “Zo werd vroeger het bier in eigen beheer verkocht en ging de opbrengst naar een goed doel. Tegenwoordig wordt de verkoop van drank door de horecabedrijven in de straat verkocht en is de omzet voor hun”, zegt John van der Sterren. Ook zijn er ten opzichte van enkele jaren geleden meer groepen bij gekomen en sluit Jocus aan bij het prônke met de Joetsaovend waardoor de mensen langer in de stad blijven hangen. “Maar in de basis is er weinig veranderd”, zegt Toon Boermans. De deelnemers melden zich aan, voeren hun act op en vermaken het publiek langs de kant.

Over de toekomst maken Boermans en van de Sterren zich dan ook geen zorgen. Wat jaren geleden bedacht is door de prônkmooders, zoals de bedenkers van het evenement genoemd worden, zal blijven voortbestaan tot in lengte van jaren. Het hoort bij het unieke karakter van de Venlose vastelaovend en zal voor altijd een typisch Venlose traditie blijven. “Wie weet worden wij ooit nog eens de prônkvaders genoemd”, besluiten Toon Boermans en John van der Sterren.

Kom Prônke...

Tekst: Leon Vrijdag

Foto's: Leon Vrijdag Fotografie

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.