Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Jodenstraat verandert in het nostalgisch beeldestraötje

Deze drie personen hebben ieder een essentiële bijdrage aan de Venlose cultuur geleverd

Volgens zowel de inwoners van Venlo als kooptoeristen van buiten de gemeente behoort de Jodenstraat tot één van de pareltjes van de binnenstad. Om deze straat nog meer cachet te geven, heeft de Stichting Bronzen Beelden besloten een poging te wagen om op redelijk korte termijn drie nieuwe beelden te plaatsen. "Hierdoor verandert de Jodenstraat definitief in Ut beeldestraötje," zo laat initiatiefnemer Geer van der Veer enthousiast weten.

Een beetje Venlonaar is niet alleen trots op zijn stad, maar is ook geïnteresseerd in de rijke Venlose historie. Alles wat met de geschiedenis van ut stedje te maken heeft gaat hem of haar nauw aan het hart. Het idee van de Stichting om Sef Cornet, Funs van Grinsven en Frans Boermans een eigen bronzen beeld te gunnen, is dan ook met veel enthousiasme in de stad ontvangen. "De Jodenstraat is een nostalgisch straatje dat inderdaad veel waarde heeft voor Venlo," aldus Van der Veer. "Hier maken toeristen de meeste foto’s en dat is vooral dankzij de drie beeldjes van Baer de Woers, Marokko en Pienda Wullum die er al staan. Met deze drie voorname Venlonaren wordt de uitstraling alleen maar beter."

Nieuw leven
Van der Veer liep al langer met het idee om de Stichting Bronzen Beelden nieuw leven in te blazen. Meer dan dertig jaar geleden was hij al intensief betrokken bij de eerste serie beelden. Nu is er dus de herstart. En met succes. Hij benaderde een aantal andere wijze heren. Samen met Joost Bogaerts, Jordan Wilbers, Jacques Peeters en Cock Ooms ging Van der Veer aan de slag. Ieder heeft daarbij zijn eigen unieke functie binnen het geheel, zo laat Joost Bogaerts weten. "Jacques Peeters is bij de gemeente verantwoordelijk voor de beelden binnen de openbare ruimte. Hij zit weliswaar op persoonlijke titel binnen de stichting, maar hij beschikt natuurlijk wel over kennis die wij bij deze plannen goed kunnen gebruiken. Cock Ooms heeft bijvoorbeeld weer een gigantisch netwerk binnen de stad. Dat is bij onze zoektocht naar giften van groot belang. En zo heeft iedereen zijn eigen belangrijke taak."

Essentiële bijdrage
Volgens Bogaerts had Van der Veer de drie namen van deze prominente Venlonaren al geruime tijd in zijn hoofd. Toch zijn het drie compleet andere persoonlijkheden dan de beelden die er nu staan. Baer de Woers, Marokko en Pienda Wullum waren markante stadsfiguren. Waarom nu de keuze voor deze drie? "Natuurlijk hadden we kunnen kiezen voor iemand als Zeip Jozef. Maar ten eerste zijn er veel nieuwe generaties die deze oude namen van lang vervlogen tijd niet eens meer kennen. Ten tweede waren wij het als bestuur met Geer eens dat we moesten kiezen voor mensen die echt iets betekend hebben voor de stad. Die drie eerste beelden zijn in de loop der tijden cultuur geworden. De drie nieuwe namen hebben ieder een meer dan essentiële bijdrage aan de Venlose cultuur geleverd. Dat verdient een beloning. Ja, wij weten ook dat velen iemand als Hans op de Laak in gedachten hadden, maar eigenlijk was Hans een heel triest persoon die door veel mensen voor de gek werd gehouden. Waarom dan nu een beeldje? Frans Boermans, Sef Cornet en Funs van Grinsven hebben echt iets betekent voor Venlo. Misschien dat de allerjongste Venlonaren de namen nog niet kennen, maar ze zingen wel de liedjes mee van Frans en Funs. De belangstelling voor Sef is door het aanstaande theaterstuk gelukkig ook weer toegenomen."

Vergetelheid
De dochter van Sef Cornet, Ine, is meer dan blij dat de stichting voor haar zo jong gestorven vader heeft gekozen. "Ik vind het geweldig. Echt fantastisch. Mijn vader was toch een beetje vergeten. Hij is tenslotte al in 1953 overleden. De mensen die hem hebben zien optreden, zijn ook al bijna niet meer in leven. Ik was inderdaad bang dat hij in de vergetelheid zou raken, maar de aanstaande uitvoeringen van het theaterstuk door dialectvereniging Veldeke met het Volkstheater Frans Boermans plus dit idee voor een bronzen beeld brengen hem toch weer een beetje tot leven. Zo leren ook nieuwe generaties mijn vader beter kennen. Daarom ben ik trots." Ine is inmiddels zelf alweer 85 jaar, maar zag haar vader nog wel optreden. Daar had ze toen moeite mee. Inmiddels kijkt ze lachend op terug. "In de revues van toen had mijn vader vaker een rol waarbij hij geplaagd werd. Dan zat ik als jong meisje stiekem te huilen in de zaal want ik dacht dat het echt was."

Erkenning
Ook de familie Boermans is verguld met het feit dat hun vader kans maakt op een bronzen beeld in zijn stad. Dochter Lottie weet dat het idee al jaren leeft. "Wij zien het als kinderen toch weer als een stuk erkenning voor alles wat pap voor zijn stad heeft betekent. Waarschijnlijk zou hij zelf zijn schouders hebben opgehaald. Hij vond het maar niks als de aandacht op hem gevestigd was. Hoewel hij dan stiekem achteraf wel trots zou zijn. Dus ik denk dat dit idee van een beeld hem stiekem ook wel streelt. Bovendien is het in 2017 precies 100 jaar geleden dat pap werd geboren. Dat maakt de onthulling van een bronzen beeld dan extra bijzonder." Lottie hoopt wel dat het beeld ook echt op haar vader lijkt. "Ik heb eigenlijk geen idee hoe ze het precies willen doen. Ja, Ger Janssen gaat de beelden maken; dus dat moet goed komen. Maar ik denk dat we de stichting wel van de nodige foto’s moeten voorzien om het juiste beeld van pap te geven zodat in ieder geval de details kloppen."

Beeldje adopteren
De heren achter de stichting gaan in ieder geval eerst aan de slag om de nodige financiële middelen binnen te krijgen. Dit zal op verschillende manieren gebeuren. Bedrijven of zakenmensen kunnen een beeldje volledig adopteren zodat de naam van de schenker ook in de sokkel gegraveerd wordt, maar vanzelfsprekend zijn alle bedragen welkom, zo laat Van der Veer weten. "We hopen deze plannen binnen één jaar gerealiseerd te hebben, daar gaan we ons stinkende best voor doen." Volgens Joost Bogaerts wordt tevens de mogelijkheid bekeken om ook weer kleinere uitvoeringen van de bronzen beelden op de markt te brengen. "Eerst gaan we onderzoeken of dit financieel haalbaar is, maar ik hoop echt dat het lukt want die vorige serie beelden zijn uiteindelijk echte collectors items geworden."

Het bestuur laat weten dat iedere gift welkom is. Van der Veer: "Natuurlijk voeren wij gesprekken met grote bedrijven en echte Venlose zakenmensen, maar iedere Venlonaar mag zijn eigen bijdrage leveren. Iedere euro is welkom. Vanaf volgende week kunnen mensen een informatiepakketje ophalen bij Boekhandel Koops, Sporthuis Olympia en mijn eigen winkel . Voor de inwoners van Blerick die dit initiatief willen steunen, zijn deze informatiemapjes verkrijgbaar bij Josje Wolters aan de Pontanusstraat 49. Wie direct geld wil overmaken die mag dit doen op rekeningnummer NL70 SNSB 0939 0441 61. Zoals gezegd is iedere euro welkom. Dus of mensen nu één, vijf, tien of twintig euro willen overmaken; ieder bedrag is een belangrijke bijdrage aan de verdere verfraaiing van onze stad. En daar wil toch iedere Venlonaar zijn bijdrage aan leveren?"

[su_spacer]

Stichting Bronzen Beelden Venlo

info@stichtingbronzenbeeldenvenlo.nl

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag, Citadel.org, Prinsekruuts Jocus

 

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.