Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Jocus Toekoms Dreejspan 2019: een jongensdroom wordt werkelijkheid

Met hun spontane, uitbundige en onbevangen optredens wisten ze tijdens de Vastelaovend de harten van veel Venlonaren voor zich te winnen. Van jong tot oud. Het Dreejspan van Jocus Toekôms, Prins Joshua Lamers met zijn adjudanten Joep Hendrix en Bowe van Nieuwenborg, bewezen dat hun jarenlange vriendschap een meerwaarde was tijdens de 17-daagse reis door bruisend Venlo.

Het was een jarenlange jongensdroom, maar de hoop dat die droom werkelijkheid zou worden, was al bijna vervaagd. Joshua Lamers trad aan het einde van Vastelaovend 2018 af als Gardekommandant bij Jocus Toekôms en ook voor Joep en Bowe zou vanwege de 18-jarige leeftijd spoedig het einde naderen.

24 februari 2018
Vicevoorzitter Mark Rietra dacht daar echter anders over. “Of ik direct na Vastelaovend van 2018 nog even tijd voor hem had,” zo start Joshua het verhaal. Ja een jaar voor Vastelaovend kreeg hij al die bijzondere vraag voorgelegd. Juist door het afwijkende tijdstip had de jeugdprins van 2019 geen enkel besef wat hem op zaterdagavond 24 februari 2018 te wachten stond. “Ik vond het een vreemd gesprek,” zo herinnert Joshua zich. “Mark was er samen met Vors Joeccius XI Juniorus Ramon de Brouwer. Ze stelden de vraag of ik toch nog een jaar als Gardekommandant wilde doorgaan. Maar dan wilden ze wel iets aan de veren veranderen.” De Brouwer vroeg Joshua of de nieuwe veren met een lengte van 1.50 meter groot genoeg waren. “Nae man, die zien vuuls te groët,” klonk de eerste reactie. “Ik begreep er niks van.” Direct liet De Brouwer hem een foto zien van die grote veren en stelde de vraag: “Wil je deze echt niet Hoogheid 2019?” Joshua zakte onder de keukentafel van verbazing: “Flikker toch op man,” klonk het uit de grond van zijn hart. Oprecht en vol verbazing. “Ech neet.” Langzaam drong tot hem door. De jongensdroom zou toch werkelijkheid worden. “Is dit echt?” Rietra was helder: “Ja, maar dan moet jij het wel willen.” Het was voldoende om Joshua volledig onder de keukentafel te laten verdwijnen.

Smoesjes
Het extreem vroege tijdstip zorgde wel voor een uitdaging bij de nieuwe Prins. Niemand mocht iets weten, zelfs zijn twee beste vrienden en tevens potentiële adjudanten kon hij pas na de zomervakantie inlichten. “Ik had tijdens diezelfde avond dat Mark en Ramon mij benaderden al een probleem. Direct na die afspraak stond een etentje met onder andere Joep en Bowe gepland. Zij wisten van het bezoek. Op de fiets heb ik direct een aantal smoesjes verzonnen. En ja, het eerste wat ze vroegen: waar ging dat gesprek over? Mijn reactie was luchtig: oh iets over speldjes en sjaals voor de vereniging.” De volgende uitdaging zat in de zomervakantie. Die vierden Joshua, Joep en Bowe gezamenlijk. “Dat is mij niet tegengevallen. Niemand is in de zomer met Vastelaovend bezig, dus werd ook niet over gesproken.”

Adjudant Joep
In september van afgelopen jaar mocht het hoge woord er uit. Potentieel adjudant Joep Hendrix had begin september de primeur. “Bowe vierde die avond zijn verjaardag in De Galerie en ik vroeg Joep om eerst even bij mij langs te komen,” zo vervolgt Joshua zijn verhaal. “Hij was vet te laat en ik werd steeds nerveuzer. Joep zou mij opvolgen als Gardekommandant en dat onderwerp gebruikte ik als smoes.” Een serieus gesprek volgde en op het moment dat Joshua over de cape begon en een foto liet zien van een adjudantencape viel Joep stil. “Of ik die wilde dragen?” aldus de eerste adjudant. “Ik begreep er niets van. Het drong niet tot mij door. Langzaam werd duidelijk wat hij echt bedoelde. Toen kwam de ontlading, de emotie.” Een oprechte knuffel en een snik waren het gevolg. “Waarom vraag je mij dat nu al?” zo wilde Joep weten. “Weet je hoe lang ík dit al weet?” counterde Joshua. “Al zeven maanden man. Al zeven maanden.”

Adjudant Bowe
Daarna moesten de gezichten weer terug in de plooi. Op naar het feest in De Galerie. Op naar Bowe. Niemand mocht iets weten. Zelfs Bowe niet. Joep: “We kwamen echt veel te laat op zijn feest aan en hij was daar terecht teleurgesteld over. Zijn twee beste vrienden en wij waren veel te laat. Ik ben die avond heel vaak naar buiten gelopen en was blij toen het feest eindelijk afgelopen was.” Bowe herinnert zich die avond nog goed. “Ja, ik was echt pissig. Ze liepen doodleuk naar binnen alsof er niets aan de hand was. Maakten geen excuses. Niets. Nee, natuurlijk dacht ik niet aan Jocus Toekôms die avond.” De ware reden werd Bowe een dag later duidelijk. De dag dat hij echt jarig was. “Ook bij mij was er een rare sfeer. Mijn moeder wilde niet dat oma die middag aanwezig was. Alles werd met een mobieltje gefilmd. Er was een verhaal dat Bram Holla zou komen. Heel apart allemaal.” Bij het voorlezen van zijn verjaardagskaart drong de werkelijkheid nog niet tot Bowe door. “Je echte cadeau krijg je 17 februari wel,” zo las hij voor. Zijn eerste nuchtere reactie: “Oh jao dan komme weej oet.” Zonder dat hij zelf geloofde. “Jao de zits in ut Dreejspan pik,” liet Joep hem weten. “Wedden van neet.” Ook bij Bowe viel het kwartje niet, maar de emotionele ontlading die volgde, gaf hem de bevestiging. Jocus Toekôms Dreejspan 2019 was definitief geboren en het grote zwijgen kon beginnen.

Familiegevoel
“Het was een prachtige periode tot aan de Vastelaovend,” zo herinneren de drie zich. “Samen met Mark Rietra, Ramon de Brouwer, Angelique Hendriks, Jeroen van den Ham, voorzitter Arno Hendericks en penningmeester Stefano Battistuzzi werden we een heel hechte groep. Mark en Angelique waren als een soort van vader en moeder voor ons. Jeroen zorgde voor de creatieve input en heeft natuurlijk als voormalig Prins van Jocus heel veel ervaring. Als kind keken we echt tegen hem op en nu werkten we intensief met hem samen. Jeroen kan je echt met één zin een enorme boost geven. Het was gaaf dat juist hij er bij was. We kregen met iedereen een heel sterke band; als een echte familie.”

Vrij met Vastelaovend
Lakschoenen uitzoeken. Handschoenen. Mantels. En natuurlijk mutsen. Het team van Jocus Toekoms reisde af naar Mönchengladbach en ging in geheim op bezoek bij de winkel van José Dückers in Blerick. Een spannende periode. Ook hun werkgevers moesten ingelicht worden. Want ook het Dreejspan van Jocus Toekoms pakt tegenwoordig ruim twee weken lang grootschalig uit met Vastelaovend. “En natuurlijk zochten we sponsoren,” zo klinkt het lachend. Voor Bowe was het lastig. “Ik werk bij De Galerie en had aan Alwin van Herwaarden bij mijn aanname toegezegd met Vastelaovend zeker te werken. Maar zijn reactie was positief. Hij reageerde zoals alleen Alwin dat kan. Hij vond het echt fantastisch. Dat kon ik aan zijn hele gezicht zien. Daarna heeft hij mij een tijdje gepest. Telkens als ik bij De Galerie naar binnen liep, zette hij het liedje van De Wortelepin aan en maakte daar een eigen tekst op.” Joep kreeg een zelfde spontane reactie bij Pieter Steenkist van Sur Place en ook Joshua kreeg verlof van zijn baas Sjors van Kruisbergen, notenspecialist op de Markt. Vastelaovend 2019 kon beginnen.

In deel 2 vertellen Joshua, Joep en Bowe over hun ervaringen tijdens Vastelaovend zelf. Dit deel is later deze week op Venloos Verleden.

Tekst: Rob Buchholz

Foto's: Dreejspan Jocus Toekoms

 

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.