Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Het kerstgevoel van Sef Thissen: ik voel mij een bevoorrecht mens

Sef Thissen

‘Sta niet met gebalde vuist tegenover elkaar, maar juist met een open gestrekte hand’

Wie Sef Thissen de vraag stelt of hij zijn kerstgevoel kan omschrijven, zal in eerste instantie een heel verrassend antwoord krijgen. "Als ik aan kerst denk, denk ik toch in eerste instantie aan mijn verjaardag; die valt namelijk op eerste kerstdag. Als kind was er zelfs een periode dat ik dit vreselijk vond. Mensen kwamen op bezoek wanneer het hun uitkwam. Soms zelfs voor of na de kerstdagen en dan zei ik tegen mijn moeder: ik wil veurtaan anders jaörig zien as met ut kersbuimpke in hoës."

Anno 2016 is het huis van Sef Thissen op eerste kerstdag een centrale plek waar familie, vrienden en collega's van de Venlose bariton samen komen om zowel het kerstfeest als zijn verjaardag te vieren. "Het is inderdaad een meetingpoint. Er zijn steeds meer mensen waarbij hun dierbaren inmiddels helaas zijn overleden. Dan is het juist goed om toch gezellig samen te zijn; niet alleen om mijn verjaardag te vieren, maar ook zeker om dat speciale kerstgevoel te ervaren. Samen zijn en genieten van lekker eten en mooie momenten."

Voor veel Venlonaren hoort de aimabele persoonlijkheid van Thissen eigenlijk een beetje bij het kerstfeest. Afgelopen weekend gaf hij voor het derde jaar op rij zijn inmiddels befaamde Viva Classic Live Kerstconcerten in theater De Maaspoort. Welk gevoel heeft hij tegenwoordig zelf met kerst? "Ik zie het vooral als de afsluiting van het jaar. Nog meer dan de dagen rondom oud en nieuw. Er is even tijd voor bezinning. Wat hebben we nu het afgelopen jaar gedaan?" Een vaste kerkganger is hij daarentegen niet. "Nee, ik ben niet praktiserend katholiek, maar als ik in de kerk ben, krijg ik daar wel een speciaal gevoel bij. Het is zoveel meer dan een mooi gebouw." Wat betreft het terugkijken naar 2016 is hij eigenlijk vooral tevreden. "Ik voel mij een bevoorrecht mens dat ik dit allemaal mag doen en ervaren. Het succes van de Viva Classic Live concerten op de markt voor het stadhuis, maar ook de kerstshows in De Maaspoort. Daarnaast is de samenwerking met de Wiener Kammersymfonie voor mij persoonlijk natuurlijk eveneens een geschenk. Hierdoor krijg ik de kans om volgend jaar op 17 maart voor de Nederlandse ambassade in Oostenrijk op treden. Daarom ben ik dankbaar voor het zangtalent dat mij gegeven is. Maar vooral ook dankbaar voor het publiek dat mijn zangkwaliteiten waardeert. Wij kunnen wel mooie producties neerzetten zoals deze kerstshows, maar als de stoeltjes in de zaal leeg blijven, houdt het op. Er zijn veel getalenteerde collega's die snakken naar werk. Als ik dan zie welke mogelijkheden ik allemaal krijg; ja dan voel ik mij een bevoorrecht mens. Maar ik zal mijzelf nooit laven in dat succes; het mag nooit gewoon worden."

Hoewel Thissen een verzoek van Ellen ten Damme kreeg om op kerstavond in het Amsterdamse DeLaMar theater te komen zingen, maakte hij de bewuste keuze om gewoon in eigen stad op te treden. "Ja heerlijk," zo zegt de bijna 43-jarige zanger met een grote lach. "Tijdens de viering in de Sint Martinuskerk zing ik die avond mee met Venlona en daarna gewoon op ut fietske naar huis om met mijn gezin kerstavond te vieren. Samen genieten. Dat gun ik iedereen. Daarom zeg ik ook: mensen ben lief voor elkaar. We leven op een prachtige planeet. Sta niet met gebalde vuist tegenover elkaar, maar juist met een open gestrekte hand. Maak er samen wat moois van."

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag

  1. Elly en Ton Wolf Reply

    Wij staan helemaal achter zijn zienswijze.
    Aan allen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.