Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Deel 3: ‘De winterse omstandigheden zorgden ervoor dat deze wedstrijd zulke grote historische waarde heeft gekregen’

Vandaag het slotstuk van het drieluik waarin Jocusprins Jan Klein en de wedstrijd FC VVV tegen Ajax centraal staan. De dag van deze legendarische sneeuwwedstrijd, 15 februari 1987, staat met hoofdletters in de geschiedenisboeken van VVV-Venlo (toen nog FC VVV) geschreven. Gisteren vertelde Jan IV zelf over zijn ervaringen van die middag. Vandaag komen vier hoofdrolspelers van toen aan bod: Edwin van Berge Henegouwen, John Roox, Ger van Rosmalen en Stan Valckx. Zij stonden bij deze historische wedstrijd in de basis. Speciaal voor Venloos Verleden kijken zij terug naar deze dag.

Al voor de wedstrijd was er een verschil zichtbaar tussen beide teams. Het team van Ajax had zich al bij de warming-up aan de winterse omstandigheden aangepast door dikkere kleding te kiezen. De selectie van VVV liep zelfbewust met korte mouwen over het veld.  Van Rosmalen en Van Berge Henegouwen halen met zichtbaar plezier herinneringen op: “Ondanks het feit dat het steeds harder begon te sneeuwen, liepen wij na de warming-up lachend van het veld. Er werden nog net geen sneeuwballen gegooid. Maar de sfeer was voor de wedstrijd al goed. Toen wij even later boven aan de trap stonden, zagen een aantal jongens van Ajax al wat bleekjes.”

De hoofdrolspelers van 15 februari 1987

De hoofdrolspelers van 15 februari 1987

[su_spacer size=”10″]

Hechte groep

Nee, trainer Jan Reker had in de week voorafgaand aan deze wedstrijd geen speciale voorbereiding gedaan. Dat was volgens de heren ook niet nodig. De ploeg bulkte van het zelfvertrouwen door de goede resultaten tijdens dat seizoen. Bovendien was het een hechte groep. “We kenden elkaar door en door, “ zo vertelt Van Berge Henegouwen die sinds afgelopen week weer terug is bij de club en zich bezig houdt met zaken op het gebied van sales en relatiebeheer. “Deze groep was hongerig en de taken waren duidelijk verdeeld.” Van Rosmalen knikt bevestigend: “Iedereen liet elkaar in zijn waarde en wij vochten voor elke meter. Ajax had dan misschien dankzij spelers als Rijkaard, Winter, Bosman, Blind en Mühren een topelftal. Wat bij ons op het veld stond was ook niet misselijk hoor: Reynierse, Lammers, Luhukay, Berghuis, Verhagen.” Van Henegouwen vult hem aan: “Bij Ajax stonden toch ook een paar frêle jongetjes tussen die grote namen. Wij hadden de beschikking over tanks als Rutten en Valckx.” Volgens laatstgenoemde keek de groep echt naar deze wedstrijd uit. “Nee Reker, liet ons in die week niet anders trainen. Er was veel zelfvertrouwen, maar vooral ook veel plezier bij alle spelers. Dat waren de ingrediënten voor de succesvolle jaren van deze groep. We zijn twee keer vijfde geworden in de eredivisie en haalden zelfs de halve finale van de KNVB-beker. Die overwinning op Ajax was echt geen incident.” Dat de Amsterdammers niet veel indruk maakten op deze dag blijkt wel uit het moment dat de naam Cruijff tijdens het gesprek valt. Van Rosmalen kijkt verbaasd: “Die was er toch helemaal niet bij? Oh was die trainer. Haha, ja nu je het zegt.”

Stan Valckx

Stan Valckx

Aangepaste tactiek

Volgens de spelers ging door de sneeuwval het thuisvoordeel zwaarder wegen. Alle soorten schoenen stonden direct ter beschikking. “Ik heb inderdaad tussen de warming-up en het begin van de wedstrijd nog voor schoenen met ander noppen gekozen, “ aldus doelman John Roox. “Of het doorgaan van de wedstrijd wel eens in gevaar is gekomen? Nee, volgens mij niet. In 1987 waren de regels minder streng dan nu. Als de ondergrond maar zacht was, kon er gevoetbald worden. Ja, toen de wedstrijd eenmaal begon, werden de vlokken wel steeds dikker en heviger.” Dat Jan Klein de aftrap deed, kan Ger van Rosmalen zich nog goed herinneren: “Ja, dat hoorde er toen nog bij. Het was vlak voor Vastelaovend en bovendien een mooie traditie. Daarom vind ik het jammer dat het tegenwoordig niet meer kan. De prins van Jocus moet gewoon de aftrap kunnen doen. Dat is tenslotte dé stadsprins van Venlo.” De uitslag van de wedstrijd is bekend: 3-0. Eenvoudig was het in de beginfase zeker niet. Van Berge Henegouwen: “Wij hadden na 15 of 20 minuten met 0-3 achter kunnen staan. Dan was het uiteindelijk misschien wel 0-5 geworden. Ajax was ons in die openingsfase gewoon de baas en viel continu aan.” Al was er dan vooraf niet anders getraind. De Venlonaren kozen wel voor een enigszins aangepaste tactiek. “Onder Reker speelden wij normaalgesproken eigenlijk in de Ajax-stijl. Mede door de weersomstandigheden besefte iedereen goed dat er die middag iets anders nodig was. De nadruk lag dan ook meer op het verdedigen, de lange bal naar voren plus fysiek sterker spel.”

[su_spacer size=”10″]

Ger van Rosmalen en Edwin Van Berge Henegouwen

Ger van Rosmalen en Edwin Van Berge Henegouwen

Eerste treffer

De aanpak van VVV pakte dus goed uit. Zeker toen Stan Valckx in de 26e minuut zijn ploeg op een 1-0 voorsprong zette. Van Rosmalen: “Uit één van onze eerste counters kreeg ik de bal van Reynierse. Menzo keerde mijn inzet, maar Stan poeierde de bal alsnog binnen. Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Wij kregen vleugels en ja… dan weegt het thuisvoordeel nog zwaarder. De steun van de ongeveer 15.000 supporters was mede doorslaggevend. Het publiek ging als gekken te keer en dat was een enorme steun.” Ook doelman Roox herinnert zich dat kantelpunt in de wedstrijd. “Na de 1-0 merkte ik dat een aantal spelers van Ajax toch niet zo stressbestendig was. Hun spel werd daardoor ook minder en werd het een andere wedstrijd. Toch lieten wij hun het spel maken. Het was ons doel de bal te veroveren en deze vervolgens snel naar voren te schieten. Daar liepen snelle jongens als Berghuis, Verbeek en in de tweede helft ook Jos Luhukay.”

[su_spacer size=”10″]

John Roox

John Roox

Counter

De tweede helft maakte Ger van Rosmalen niet meer mee. “Ik zat in de laatste fase van mijn carrière en had dus sneller last van mijn knieën. Reker koos daarom met Luhukay voor vers bloed.” Volgens Valckx startte Ajax de tweede helft met nog meer nadruk op aanvallend voetbal. “Daarmee speelden zij ons in de kaart. Wij hadden als doel ze uit de zestien te houden en daarna snel te counteren. Alles viel daardoor op zijn plaats.” Door het zware veld verloren de Amsterdammers bovendien snel aan kracht. Roox:”Hun passes over de grond kwamen niet aan. De bal rolde niet lekker in de sneeuw. Elke counter van ons was daardoor levensgevaarlijk en uiteindelijk scoort Luhukay na een kwartier in de tweede helft al de 2-0. Toen nam bij Ajax ook de onderlinge irritatie toe. Vlak voor tijd maakt Reynierse uit een strafschop nog de 3-0. Ik denk dat we ze een mooi lesje in effectiviteit hebben gegeven.” Na die derde treffer klonk het Avé VVV uit 15.000 kelen. Heel Venlo was trots tijdens deze historische zondag trots op de prestatie van de club.

[su_spacer size=”10″]

Lampen

Jarenlange zwiepten de lampen in de bestuurskamer van VVV op en neer als de Venlose voetbaltrots weer eens gewonnen had. Dat is een bekend verhaal. En ja, dat gebeurde dus echt, weet ook Van Rosmalen zich te herinneren. “Die gingen inderdaad telkens kapot en waren volgens mij iedere twee weken aan vervanging toe,” zo zegt Rossie met een lach. “Maar wat wil je met bestuursleden als Jeu Sprengers, De Mop van Sneijders, Loek van den Kroonenberg en Theo Leurs. Die middag na de wedstrijd tegen Ajax was het zeker niet anders.” Volgens doelman Roox waren daar geen Ajacieden bij. “Nee, die waren snel weg. Ze zeiden direct na afloop nog wel iets over de slechte omstandigheden van het veld, maar vooraf zijn ook zij akkoord gegaan dat de wedstrijd gewoon gespeeld kon worden.” Nee, er was toen niemand die dacht dat deze wedstrijd een dergelijke historische lading zou krijgen die deze nu heeft. Valckx heeft daar wel een verklaring voor. “Die sneeuw gaf deze wedstrijd iets extra’s. Dat geeft de beleving en de herinnering meer waarde. Natuurlijk was het scoreverloop ook bijzonder, maar de omstandigheden zorgden ervoor dat deze wedstrijd deze grote historische waarde heeft.” Daar zit een kern van waarheid in want nog datzelfde kalenderjaar, in december 1987, won FC VVV opnieuw thuis van Ajax. Deze keer met 3-1. “Wij waren dat jaar de enige club die dat wist te presteren,” zo herinnert Van Berge Henegouwen zich nog. “Over die tweede zege praten de mensen veel minder.”

Sprengers’ speech

Het bier vloeide die middag dus rijkelijk uit de tap in de bestuurskamer. Het zorgde ervoor dat toenmalig voorzitter Jeu Sprengers nog bijna te laat was voor zijn jaarlijkse speech bij het treffen van oud-prinsen van Jocus. Jan Klein was daar in eerste instantie niet rouwig om, zo herinnert de stadsprins van 1987 zich goed. “Dat is ieder jaar weer een heel bijzondere bijeenkomst, maar de prins van het betreffende jaar ondergaat daar een soort van ontgroening. Jeu Sprengers – zelfs prins van Jocus in 1973 – was daar een meester in. Hij bereidde altijd weer een fantastische speech voor waarin hij de prins in eerste instantie onderuit leek te halen, maar ergens in het verhaal zat telkens weer een omslag waardoor je uiteindelijk toch zo trots als een pauw op het podium stond. Toch keek ik enigszins tegen dat moment op.” Klein had wel een vermoeden dat Jeu in De Koel aan het feesten was en dacht: “Poeh, dat scheelt.” Toch ging plots tegen 11 uur die zondagavond de deur van de zaal open. “Daar kwam Jeu naar binnen. Ja, volledig lam. Een shirt en broek van VVV aan. Ik dacht: wat moet hier van terecht komen? Maar Jeu had stijl. Jeu had flair. Hij heeft toen laat op de avond nog een fantastische speech gegeven waarvan iedereen onder de indruk was.”

Ook Jan Klein weet dat er in ieder mensenleven specifieke momenten die iemand altijd bijblijven. “Ik mag wel stellen dat deze twee dagen – de zaterdag van het Hofbal en de zondag van de receptie plus de sneeuwwedstrijd – mij altijd tot in detail zijn bijgebleven.”

Fotografie: Leon Vrijdag
Tekst: Rob Buchholz

[su_spacer size=”10″]

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.