Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

De creatieve succesformule van Saskia Theunissen

‘De Venlonaar durft gelukkig steeds meer van het geijkte pad af te wijken’

De hectiek voor Vastelaovend. De musical Cats van het Valuas College. Het zijn drukke tijden voor Saskia Theunissen. Als het gaat om creatieve ideeën als schminken, corsages en hoeden dan weet bijna heel Venlo haar inmiddels wel te vinden. Alle reden om de vrouw achter de kleurrijke uitdossingen en complete concepten eens aan het woord te laten.  Hoe een hobby kan uitgroeien tot een eigen bedrijf.

Niet alleen in Venlo zijn ze onder de indruk van haar inventieve invallen. Ook in de rest van de provincie en zelfs vanuit Brabant, België en Duitsland melden zich klanten. "Ik ben eigenlijk altijd wel creatief bezig geweest. Was altijd aan het fröbelen," zo begint Saskia haar uitleg. Tijdens haar voormalige reguliere baan bij de gemeente Venlo kwam die creatieve geest in ieder geval te weinig tot bloei en begon ze in eigen huis met het maken van woondecoraties. "Ik gaf mensen advies over kleuren, materialen en verkocht tevens accessoires. Maar vergelijkbare bedrijfjes schoten als paddenstoelen uit de grond." Tijd dus voor een nieuwe uitdaging. Zoals zo vaak lag ook bij Saskia de oplossing dicht bij haarzelf. "Ik had voor mijn jongere zus een fraaie hoed gemaakt. Speciaal voor Vastelaovend. Daarop vroegen steeds meer mensen: kun je er ook één voor mij maken?" Het begin van een nieuwe carrière was daarmee geboren.

Haar eerste grote opdracht was afkomstig van de Joekskapel Schots en Scheif. Of ze voor alle dames een mooie hoed wilde maken. Ook benaderde W-Dreej haar om speciale corsages te maken. Het was de beste reclame die een ondernemer zich wensen kan. En vanaf dat moment ging het dan ook hard. "Om voor iedereen iets unieks te maken dat echt bij de persoonlijk past, kwam ik met steeds meer materialen in aanraking. En als ik iets nieuws ontdek, gebeurt er ook iets mijn hoofd. Ideeën voor hoeden, maar ook voor corsages en andere accessoires. Allemaal bruikbaar met Vastelaovend, maar ook tijdens jubilea, huwelijk, galafeest et cetera. Er zijn zoveel zaken die je kunnen inspireren. Een foto, de natuur, een situatie op straat. Daarnaast let ik ook sterk op trends. Denk bijvoorbeeld aan Steampunk dat twee jaar geleden plotseling opkwam. Daar anticipeer ik vanzelfsprekend ook op. En creaties die ik nu bedenk zijn doordachter dan wat ik tien jaar geleden ontwikkelde. Bovendien durft de Venlonaar ook steeds meer. Mensen durven van het geijkte pad af te wijken. Ook mannen. Ze vinden het minder snel verwijfd en durven dan ook eerder voor een gewaagde creatie te kiezen. Ook stoer kan mooi en stijlvol zijn. Voor mij als vakvrouw is dat geweldig. Het is een ontwikkeling die ik toejuich. Het mooiste compliment dat ik krijg is als mensen naar mij toekomen en zeggen: dit jaar willen wij een echte BT. Een hoed van BT Styling."

Tevens was Saskia de eerste die de zogenaamde CrazyCurls ontdekte. "Direct wist ik: ja dit is het." Het succes groeide en zorgde voor een probleem. Het ruimtegebrek. Bij alles wat ze maakte. Bij alle workshops. Bij alle bezoekjes. Het gebeurde allemaal in de eigen huiskamer. "Ik moest te vaak aan mijn gezin vragen of ze ergens anders in huis de avond wilden doorbrengen. Zeker met een aantal opgroeiende kinderen werd mij dat zelf ook te gortig. Ik heb ruimte nodig om aan creatieve concepten te werken, maar niet ten koste van het gezin. En mijn werkplek is vaak een beheerste chaos waarin ik zelf mijn weg wel weet te vinden, maar voor een ander kan het juist heel rommelig ogen."

Het was tijd voor de volgende stap en Saskia koos voor een zakelijk pand. In eerste instantie op de Stalbergweg. Inmiddels is ze alweer een aantal jaren in de Parkstraat gevestigd. Ook veranderde ze bewust de naam van haar bedrijf. Beej Theunissen werd BT Styling. Dat had te maken met de opdrachten die ze van buiten de provincie kreeg. Nu zegt ze daar lachend over: "Sinds een paar maanden is de versmarkt Beej Benders bij mij om de hoek gevestigd. Dan was het natuurlijk leuk geweest als hier nog Beej Theunissen op de deur had gestaan. Nee, ik ga de naam niet weer veranderen. Dan wordt het te verwarrend."

De CrazyCurls zijn nog steeds een hit in haar assortiment. Een bijkomend nadeel is dat haar succesformule steeds vaker gekopieerd wordt. "Dat is inherent aan deze ontwikkeling. Daar ben ik mij van bewust, maar ik vind het wel jammer dat er op het gebied van de befaamde krullen inferieure kwaliteit voor een lagere prijs wordt verkocht. Dat doet het imago van de echte CrazyCurls geen goed. Wat voor anderen misschien een hobby is, is voor mij keiharde business. Ik ontwikkel in mijn hoofd een creatief proces, steek er veel tijd in en koop dure producten. Ik investeer op allerlei manieren. Ik laat zien wat ik kan en ben er eigenlijk het hele jaar mee bezig. Maar vanaf november tot aan de Vastelaovend is het echt een dagelijkse bezigheid. Dan gaat er echt heel veel tijd in zitten. Ik bedenk complete concepten waar kwaliteit en originaliteit altijd centraal staan. Ja, soms is het lastig om creatief werk te verdedigen als het om geld gaat. Ik wil in ieder geval altijd blijven vernieuwen. Daarom zeg ik maar altijd: create, not imitate."

Bij het ontwikkelen van totaalconcepten is voor Saskia het samenwerken met andere creatieve ondernemers steeds belangrijker geworden. "Dat doen we onder de naam Venlocals. Ik geloof heilig in het succes van samenwerken. Je kunt elkaar inspireren en versterken. Wij hebben afgelopen jaar als een aantal projecten met diverse echte Venlose ondernemers met veel succes verzorgd en ik blij altijd open staan voor nieuwe partners. Dankzij die samenwerking kunnen wij een totaalconcept presenteren waar iedereen baat bij heeft. Zowel de ondernemer als de klant."

Hoewel Saskia van haar hobby dus haar werk heeft gemaakt en het vaak gewoon een zakelijk gebeuren is, heeft ze toch tijd om af en toe op vrijwillige basis bezig te blijven. Zoals recentelijk bij de musical Cats. "Ik was benaderd om de totale cast te schminken. Daar ben ik  sinds april 2016 dan ook met een hele groep door mijzelf opgeleide mensen mee bezig geweest. Maar he... mijn kinderen zitten op het Valuas College en dan vind ik het niet meer dan normaal dat je je eigen kennis en expertise aanbiedt. Op dat gebied haal ik steeds vaker de krenten uit de pap. Zoals ook met de Vastelaovend. Mijn werk houdt in de dagen voor het feest zelf op. Ik wil namelijk zelf ook genieten en vieren. De Venlose Vastelaovend zit in mijn bloed. Onze ouders hebben het mijn zus en mij met de paplepel ingegoten. Het is een gevoel. Dat gaat er nooit meer uit. As ik neet kan vieren, bin ik krank. En dat was ook één keer echt het geval. Maar ik verheug mij nu al weer op het feest zelf.  Ik geniet dan van de creativiteit waarmee de Venlonaer zichzelf tijdens die dagen presenteert. Dat zorgt bij mij ook weer voor inspiratie."

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.