Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bij Jocus Toekôms leert de jeugd Vastelaovend vieren

Vroeger lachten mensen nog om iedere scheet

Jocus Toekôms is niet alleen Nederlands oudste jeugdcarnavalsvereniging, maar is tevens een instituut dat telkens weer opnieuw kakelvers podiumtalent weet voort te brengen. Of het nu toekomstige organisators zijn, zang- en buuttalenten of toekomstige prinsen; bijna allemaal hebben ze het kunstje geleerd bij deze bijzondere vereniging. Dit Vastelaovesseizoen bestaat Jocus Toekôms 6x11 jaar. Alle reden om terug te kijken naar de ontwikkelingen in de eerste decennia.

We gaan terug naar 1951, een tijdperk dat er nog relatief weinig vertier was. Bij het jeugdpatronaat aan de Noord Binnensingel zijn de jongens onrustig. Ze willen meer dan een potje pingpong of toneelstukken opvoeren. Ze willen vooral graag op hun manier Vastelaovend vieren. Helaas, dat plan is tegen het zere been van de kerk. Maar één van de meest gedreven leden uit die periode, Jan Pollux, laat het er niet bij zitten. Hij legt het voorstel neer bij de toenmalige Vorst Joeccius XI van Jocus Toon Schrijnen. Door zijn gesprek met de Deken mag de jongensclub toch een eigen Vastelaovesvereniging oprichten en met de optocht meelopen.

Ze schrijven zich in als De Kraosers, maar bij alles wat ze doen, imiteren ze de leden van Jocus. Mutsen, kragen en zelfs een Prinsenwagen. Daarin slagen ze dusdanig goed dat het publiek langs de kant diverse keren roept: "Kiek det is Jocus Toekôms." En daarmee was een nieuwe naam geboren. Jac Driessen werd de eerste Prins en vanwege zijn bijnaam, D'n Ties kreeg hij de naam Prins Ties d'n 1e. De eerste Vorst van de jeugdvereniging Huub Dirks liet zich in latere interviews nog wel eens ontvallen: "Eigenlijk waren we maar een armoedig stelletje. We hadden een platte houten boerenkar plus paard. Daarop bouwden we een stellage van karton, oude gordijnen en golfplaten. Dat was het."

Maar het initiatief van de jongensclub sloeg aan in Venlo. Zoals gezegd, de jeugd van begin jaren 50 was blij met iedere vorm van entertainment en amusement. De mens was eenvoudiger, eerder tevreden en men lachte nog om iedere scheet. Ondanks de beperkte mogelijkheden maakte de vereniging een enorme groeispurt. De jongensclub verhuisde eind jaren 50 naar het Ald Weishoes en niet veel later mochten ook de eerste meisjes lid worden van Jocus Toekoms.

Pas in de jaren 70 ontstonden de eerste echte tegenslagen. Zo werd de najaarszitting - waar Prins en adjudanten aftraden - uit het programma geschrapt. Bert Pollux: "Er zaten nog veertig mensen in de zaal. Toen is besloten om het aftreden en het uitroepen van het nieuwe dreejspan op één zittingsavond te laten plaatsvinden." En met succes. Sinds de jaren 80 zorgde deze avond steevast voor een bomvolle Venlonazaal. Er waren meer financiële mogelijkheden waardoor meer spektakel mogelijk was. Zo werd Prins Patrick I (1984) Cremers per motor het podium opgereden en vond in de jaren 90 een jeugdzitting volledig in Star Wars stijl plaats.

Maar tijden veranderen en ook anno 2017 blijkt dat de jeugdvereniging met haar tijd mee gaat. Sinds Vastelaovend 2015 is Jocus Toekôms officieel onderdeel van Jocus en vindt het uitroepen van de nieuwe Prins met zijn adjudanten plaats tijdens het Matinée Musical in een bomvolle Maaspoort. Vicevoorzitter Mark Rietra zegt daarover: "Voor onze Prins Sjraar plus adjudanten Baer & Martijn was dat een fantastische ervaring. Zij hadden een paar dagen nodig om bij te komen. Dankzij Jocus kunnen wij groeien."

De komende dagen volgen nog meer artikelen te lezen over de historie van Jocus Toekôms. De makers praten met diverse betrokkenen herinneringen over het rijke verleden van de jubilerende vereniging.

[su_spacer]

Tekst: Rob Buchholz

Fotografie: Leon Vrijdag, Archief Jocus Toekoms

 

Plaats een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.